Най-вероятно сте забелязали, че много фирми, електронни магазани и институции използват различни разширения за електронните си пощи, вместо стандартните abv.bg, mail.bg, yohoo.com, gmail.com и още много други познати имена.

Какво означава служебен имейл?

Какво имам предвид под по-разлчни разширения? Например пазуравте в онлайн магазин за обувки и получавете имейли не от peter.petrov@abv.bg, а редовно получвате седмичният си бюлетин с новини и отстпъки от marketing@obuvki.com или ofiice@obuvki.com.

Нека видим друг пример, когато проучвате дадена фирма или вече водите кореспонденция с фирма, с която имате бизнес отношения, силно се съмнявам, че имейлите, които получаве от фирмата са от имейл mishi.ivanova84@gmail.com.

Най-вероятно ще намерите на страницата с контакти office@supersait.bg, тоест ако искате да изглеждате професионално в очите на клиентите и конкурентите си е добре да се замислите дали да не направите имейла си с разширението на вашият домейн.

Просто не е сериозно, когато изпращате информация и комуникирате по работа, това да става през личният Ви имейл.

Ако си спомняте преди доста време, когато имаше всевъзможни чатове, все още интернет беше достъпен, само в местната интерент зала, а повечето електронни пощи, бяха повлияни от артистични ник неймовете, като – gotiniq69@abv.bg, sladkakisss16@abv.bg, golempi4@abv.bg и тем подобни.

По това време поради самите години и средата, в която се намирахме не ни правеше впечатление каква е пощата, единственото условие беше да имаш електронна поща и най-важното пари, за да отидеш в интернет клуб и евентуално да провериш пощата.

Защо е важно да имате служебни имейли?

Години по-късно минахме във фазата, че акаунт в gmail.com, съдържащ името и фамилията ни, ще е досат по-удачен за канидаставне за работа и като цяло за имейл комуникация.

И това е напълно в реда на нещата, но когато става въпрос за професионални отношения, независимо от коя страна стоим-от страната на клиента или от страната на фирмата, на всеки ще му светне предупредителна лампичка, като види в пощата си ludsambace@hotmail.bg.

Затова най-доброто, което може да направим е да ревизираме имейлите, които използваме и да преценим кое може да подобрим в тях.

Дори имейл акаунта ви да се ползва за личини цели е важно да му обърнете внимание, най-малкото, което може да постигнете е да напарвите имейл, които ви представя като личност, с която може да се комуникира сериазно и адекватно, а не първата първата мисъл, когато ви видят имейла да е, че предстои хакерска атака.

Домейн имейлите освен, че вдъхват доверение в клиентите, могат да ни помогнат да оргнизираме отделните структури във фирмата и да улесним клиентите към кой отдел да насочат имейла си.

Ако имаме конкретен отдел, който се занимава само с маркетинг, или отдел, които се занимава само с продажби, или техническа поддръжка, тогава може да напарвим отделни имейли за всеки отдел.

Така ще насочим потребителите към кой отдел за изпратят запитването си, а самите отдели ще получават съобщения, на които могат да отговорят, вместо само да сортират и препращам имейл кореспондеции.

Нека видим подробно как може да създадем домейн имейлите си.

Ще разгледаме това как става в superhosting и в icn.bg, но стъпките са идентични.